Сир із пліснявою, ціна якого може бути не дуже високою, — делікатес, яким заведено насолоджуватися окремо від інших страв. Саме тому сири часто подають як повноцінне блюдо. Щоби повністю розкрити вишукані смакові якості, сир із зеленою пліснявою подається із фруктами, горіхами та крекерами.
Ідеальні компаньйони для гарного та смачного сервірування:
- груші;
- фініки;
- інжир;
- виноград (кишмиш);
- горіхи (мигдаль, волоські, кеш'ю, фундук);
- варення/ягоди;
- вино.
М'яка вершкова консистенція чудово поєднується із сухим або напівсухим ігристим вином. Якщо подається закуска, заведено сервірувати стіл цілозерновим хлібом (тонко нарізаними скибочками), крекерами та сухофруктами (курагою, родзинками, чорносливом).
Окремої уваги варто сир із білою пліснявою. Сюди відносять такі види, як брі та камамбер. Щоби розкрити всі смакові якості цих видів, їх рекомендується запікати. Усього 15–20 хвилин — і вишуканий французький делікатес із божественним ароматом готовий! М'які сири заведено запікати з медом, щоби надати тонкого аромату та нотки солодкого смаку. Доречно використовувати розмарин, який має багатий і насичений аромат. Від гілок розмарину сир стає прянішим і гурманським. Запечений делікатес прикрашають медом, горіхами, сухофруктами.
Це ідея! Спробуйте запекти камамбер із тонкими скибочками апельсина, гілками розмарину та медом. Вийде делікатес, гідний гордості шеф-кухаря!
Якщо говорити про тверді сорти, то уваги варто сорт Picante. Це твердий сир із пліснявою, який подають із грушею, горіхами та інжиром, а також виноградом кишміш. Смакові якості делікатесу — багаті, із яскраво вираженими горіховими нотами. Подавати рекомендується з італійськими білими винами.